Kiváló_Magyar_Élelmiszer
Oltalom_alatt_álló_földrajzi_jelzés
Magyar_Termék_Nagydíj

Csabahús kolbászok

A tradicionális Csabai kolbász a szakértelem, a történelem, és az ideális földrajzi adottságok egyedi kombinációja. Békéscsabán a kolbászkészítés a XIX. századra vezethető vissza. Ekkor alakult ki a kolbász jellegzetes ízvilága, karakterisztikája. Minden szál Csabahús kolbász kiváló minőségű sertéshúsból, főleg nagysúlyú koca húsából és hasa szalonna felhasználásával készül.

Életteli színeit a paprika, és a tradicionális füstölés adja meg. Az évszázados hagyományt és szakértelmet az 1977-ben alapított Csabahús üzeme viszi tovább. A kolbászokat a mai napig egyedi módon, valódi bükkfa parázson füstölik. Ez adja meg a Csabahús kolbász összetéveszthetetlen ízét, teltségét és aromáját. A füstölési-szárítási folyamat a kolbász típusától függően 2-6 hetet vesz igénybe, amely alatt a kolbász tömegének közel negyedét elveszíti. A teljes folyamat kiemelt figyelmet, szaktudást és szenvedélyt igényel, annak érdekében, hogy minden szál Csabai kolbász megfeleljen a legmagasabb minőségi és fogyasztói elvárásnak.

A Csabai kolbász híres Hungarikum, amely nem csak az adott régió, hanem az egész ország értékeit hirdeti. Ennek elismeréseként 2010. június 18-án az Európai Bizottság a “Csabai kolbász/Csabai vastagkolbász” elnevezést 531/2010/EU rendeletével az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába bejegyezte. Így a Kaiser Food által gyártott Csabai Vastagkolbász és Házi Jellegű Csabai Kolbász büszkén birtokolja az Európai Bizottság által bejegyzett és oltalmazott hat magyarországi földrajzi jelzés (OFJ) egyikét.

A Csabahús márka története

A legkiválóbb sertéshús kerül a kolbászainkba, amelyeket válogatott magyar pirospaprikával fűszerezünk, majd valódi bükkfafüstön lassan megfüstölünk. A füstölőben eltöltött három napot követően a kolbászok készen állnak a szárításra, amelynek során több héten keresztül megérnek bennük az ízek. Ez biztosítja, hogy minden egyes falat szárazkolbász igazán átható ízélmény legyen.

A békéscsabai kolbászkészítés több mint 100 éves múltra tekint vissza, ezt az évszázados hagyományt és szakértelmet visszük tovább. Kolbászainkat szeretettel, szenvedéllyel és gondosan válogatott hozzávalókból készítjük, amelyek a Csabahús felejthetetlen ízeit fémjelzik.